KBK Bouwgroep Hoofdkantoor Volendam

PROJECTGEGEVENS

Start bouw: 2017 en oplevering 2019

Omvang BVO: 3.460 m2

Inhoud: 13.220 m3

Opdrachtgever: KBK Bouwgroep Volendam

Ontwerp: Kuiper Steur architecten

Bouwbedrijf: KBK Bouwgroep

W-installateur: Piet Butter installatietechniek 

E-installateur: Ottenhof Elektrotechniek 

Gevels: Lieftink geveltechniek 

Binnenwanden: Maars

Kantoormeubilair: Voortman

Fotografie: Michael van Oosten en Peter Baas

KBK Bouwgroep Volendam

VERBOUWING EN UITBREIDING HOOFDVESTIGING KBK BOUWGROEP VOLENDAM

 

KBK Bouwgroep in Volendam heeft zich ontwikkeld als een sterk netwerkgerichte organisatie. KBK is een familiebedrijf en behoort tot de top 50 grootste bouwers van Nederland. Zij ontwikkelen, bouwen, renoveren, onderhouden en restaureren voor opdrachtgevers diverse projecten.

 

Door sterke groei en nieuwe bedrijfsprocessen was men op zoek naar uitbreiding van het hoofdkantoor op de bestaande locatie aan de Morseweg 1 in Volendam. Men wilde van een typisch kantoorgebouw met kamertjes, een gesloten uitstraling en indeling naar een open uitstraling. Doordat het gebouw in verschillende fasen en perioden is gebouwd, ontbrak een visie op de ruimtelijke samenhang. Bij de ontwikkeling die KBK heeft doormaakt, past een gebouw met een ‘open’ ruimtelijke structuur. Deze nieuwe structuur, met toepassing van transparante scheidingswanden en grotere teamruimten, geeft fysiek vorm aan de nieuwe organisatie én opvattingen van KBK.

 

Werkzaamheden/wijzigingen/aanpak

De gevels hebben een ingrijpende wijziging in de verschijningsvorm ondergaan om een eigentijdse uitstraling te krijgen die past bij het ‘nieuwe’ KBK. Van een massa met gaten (kozijnen) in het vlak, naar gevels met grote glasvlakken die omkaderd zijn. De kaders zijn van aluminium. De glasvlakken hebben een horizontale geleding door het toepassen van forse aluminium dorpels. Verticaal is de beglazing structureel bevestigd. De plint van het gebouw is uitgevoerd in genuanceerd metselwerk. De bakstenen hebben een maat van 400x100x40 mm. Deze steenmaat draagt bij aan het horizontale karakter van de gevels. In de gevelvlakken van baksteen zien we gevelopeningen als gaten in het vlak. Ter plaatse van de entree wordt het glas binnen de kaders naar voren gehaald. Het glas is volledig structureel beglaasd (geen stijlen en dorpels) en het glas heeft een kleuraccent (grijs-blauw).

 

Naast de ingrijpende verbouwing van het bestaande gebouw is het gebouw uitgebreid met een nieuwe kantoorvleugel en een bouwdeel voor opslag, een professionele fitnessruimte en een ruimte om met bouwpartners te werken aan efficiënte bouwprocessen op basis van de lean-methodiek.

 

Het gebouw is zeer duurzaam getransformeerd door een goede isolatie en het toepassen van warmte-koude opslag en zonnepanelen. Het is het eerste energie neutrale bedrijfsgebouw in de gemeente Edam-Volendam. De bouw is in mei 2017 gestart en gefaseerd gerealiseerd. Tijdens de bouw bleef het gebouw in gebruik. In april 2019 is het gebouw geopend en volledig in gebruik genomen.

 

INTERIEUR (CONCEPT) HOOFDVESTIGING KBK BOUWGROEP VOLENDAM

De opdrachtgever wenste openheid en transparantie. Het interieur is zakelijk – stoer – sjiek en gezond groen, in een warme sfeer met een open karakter. Veel licht en spannende zichtlijnen zijn gecreëerd, vides, om de saamhorigheid en binding van klanten en personeel, gerelateerd aan de bedrijfsactiviteiten, te optimaliseren en de beleving intenser te maken.

 

Het interieur ervaar je wanneer je er doorheen loopt. Je wordt verrast door warme details en ervaart zowel rust als dynamiek, met hier en daar verrassende elementen.

 

Ter ondersteuning van de focus en gezondheid van het personeel is een professionele fitnessruimte in de nieuwbouw opgenomen. Een continue verbeterruimte, bedoeld voor onder andere multidisciplinaire teams die werken aan het verder verbeteren van bouwprocessen, ook met externe partijen. Tevens is er een showroom gemaakt ten behoeve van kopersbegeleiding. Een echt bouwbedrijf, volledig ‘next level’.

Meer projecten

Publicaties