Start bouw:
Fase 1: begane grond en entree 2020
Fase 2: 1e verdieping 2021
Fase 3: kantine 2022 (in progress)
Omvang: BVO: 4.080 m2
Ontwerp: Kuiper Steur architecten
De bedrijfsschool Bouwmensen, van de organisatie van bouwbedrijven Bouwend Nederland, heeft een gebouw aan de Jufferstraat in Zaandam. De vraag aan Kuiper Steur Architecten: een duidelijker zichtbare ingang, een entreehal die past bij Bouwmensen en een eigentijdse kantooromgeving.
Bij de ingang is een ontwerp voor een ruimtelijk object gemaakt met een sterke symboliek die verwijst naar de lange historie van het bouwen. De vormgeving van buiten komt terug in het interieurontwerp van de ruime entreehal. Tevens is er een visuele verbinding tussen de entreehal en de grote praktijkhal. Bij binnenkomst is direct duidelijk waar de school voor staat!
De vormgeving van de entree, entreehal en kantoorruimte verbeeldt de school Bouwmensen. Het ruimtelijk object bij de entree heeft een duidelijke ‘verbinding’ met de achtergrond en doelstelling van Bouwmensen. Dit object is vanuit de beide benaderingsrichtingen van het gebouw duidelijk zichtbaar. Het object verbindt ‘buiten’ met ‘binnen’.
Het ruimtelijk object bestaat uit tien verticale elementen van staal en hout. De hieraan gekoppelde vloer bestaat uit elementen van steen en ‘hout’. Hout, steenachtige materialen en staal zijn de voornaamste basismaterialen die worden toegepast in de bouw. Het aantal van tien verticale elementen komt overeen met het aantal letters in het woord Bouwmensen, maar heeft nog een diepere laag.
De tien verticale elementen verwijzen ook naar de Architectura Libri Decem van de Romeinse architect en bouwkundige Vitruvius (± 85 – 20 v. Chr.). Dit betreft een soort ‘handboek’ van de bouwkunde, in tien delen, breed opgezet vanuit eigen ervaring, maar ook vanuit oudere Griekse verhandelingen. Daarnaast vinden we in het object de driehoekvorm terug. Vitruvius sprak over de triade; de drie basisprincipes voor goede architectuur: firmitas (stevigheid), utilitas (gebruiksvriendelijkheid) en venustas (schoonheid). Op deze manier is het beeld van de entree niet alleen ruimtelijk en fysiek versterkt maar heeft het ook een symboolfunctie voor de lerende ‘bouwmensen’.