Lycurgus Sportpark

de Omzoom Saendelft

PROJECTGEGEVENS

Start bouw: 2 fasen: 2014 en 2016

Opdrachtgever: Stichting Beheer Provily Sportpark / Stichting Atletiek Saendelft

Ontwerp: Kuiper Steur architecten

Constructeur: Constructiebureau Tentij

Bouwbedrijf: Bouwbedrijf van der Gragt en Bouwbedrijf M. van der Gragt

De Omzoom Lycurgus

Aan de rand van de woonwijk Saendelft in Zaanstad is een nieuw sportpark ‘de Omzoom’ gerealiseerd. Voor drie verenigingen zijn accommodaties ontwikkeld. Atletiekvereniging Lycurgus, baseball- en softbalclub Cromtigers en korfbalvereniging Furore.

 

Het landschappelijk plan van de Omzoom is van de hand van landschapsarchitect Zeger Woudenberg. De gebouwen zijn, binnen een bouwteam met Bouwbedrijf van der Gragt, ontworpen door drie verschillende bureaus: Kuiper Steur Architecten BNA, Sarch Architecten en Architectenbureau Cees van Luit BNA.

 

Werkzaamheden/wijzigingen/aanpak

Sportpark de Omzoom is ontworpen als zelfstandig, artificieel element in het bestaande agrarisch landschap. Zichtlijnen langs, vanuit en naar het park zorgen voor verankering met de landschappelijke context. De randen van het park bestaan uit aarden wallen van circa 1,5 meter hoog met begroeiing van bomen en struiken. Hierdoor zou je qua beeld een vergelijking kunnen maken met een vestingwerk zoals je deze op veel plaatsen in het Noord-Hollands landschap vindt.

 

In het ontwerp van de gebouwen reageren de architecten op het ontworpen inrichtingsplan met een gemeenschappelijk vormthema: paviljoenachtige gebouwen met een lessenaarsdak. De gebouwen hebben een relatief gesloten zijde tegen de groene aarden wal en een zo goed als open zijde aan de kant waar de sport plaatsvindt.

 

Het gebouw van atletiekvereniging Lycurgus is ontworpen door Kuiper Steur Architecten BNA. Opvallende elementen aan dit gebouw zijn de kantine en het dakterras op de verdieping. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de atletiekbaan en het landschap. De hoofdentree, het wedstrijdsecretariaat en de kleedkamers zijn gesitueerd op de begane grond, vanwege de sterke relatie met de sport. De gevel van de kleedkamers is geheel uitgevoerd in translucente glaspanelen die enerzijds veel daglicht verschaffen in deze ruimten maar ’s avonds licht ‘uitstralen’ naar buiten.

 

Het gebouw is in twee fasen gerealiseerd. In de eerste fase waren de kantine, kleedkamers, opslag, fysiotherapie en krachthonk aan bod. In de tweede fase is een indooratletiekhal van ruim 3.000 m2 gebouwd. In deze hal kunnen alle sporten van Lycurgus binnen worden beoefend. Hiermee staat er nu een atletieksportcomplex dat binnen Nederland zonder meer uniek is.

Meer projecten

Publicaties